maanantai 26. tammikuuta 2015

Hedelmäinen suklaakakku


Jo useamman vuoden ajan olen juhlistanut syntymäpäiviäni kokkaamalla ystävilleni monenlaisia suklaaherkkuja suklaajuhlien  muodossa.

Tarjolla on aina ensin jotain suolaista syötävää, jonka jälkeen kannan pöytään yleensä kahta tai kolmea erilaista suklaasta leivottua jälkiruokaa. Viime vuonna tein tämän herkullisen ja paljon kehuja saaneen suklaakakun sekä muutamia erilaisia suklaakonvehteja. Ajattelin jakaa reseptin täällä, koska se on itseni kehittelemä, yhdistelemällä muutamaa erilaista kakku- ja moussereseptiä. Varoitus, tämä kakku ei ole sieltä keveimmästä päästä.

Appelsiini- ja passionhedelmämoussella täytetty suklaakakku

Kakkupohja

200g tummaa suklaata
6 kananmunaa
150g suolatonta voita
2 1/2 dl venhäjauhoja
3 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria

Appelsiinimousse

200g tummaa suklaata
25g suolatonta voita
3 kananmunaa
1/2 dl sokeria
ripaus suolaa
1tl vaniljasokeria
1dl kuohukermaa
1/2 dl appelsiinimehua
1/2 appelsiinin kuori raasteena

Passionhedelmämousse

50g passionhedelmämehua (n.10-12 passionhedelmää, mehu siivilöitynä, ei siemeniä)
1 liivatelehti
40g keltuaista
70g sokeria
75g maitoa
75g tummaa suklaata rouhittuna
125g kuohukermaa

Kuorrute

3/4 dl kiehuvaa vettä
3/4 dl kaakaojauhetta
2 1/4 dl pehmeää suolatonta voita
2 rkl tomusokeria
340g sulaa suklaata (viilennettynä)

Tee kakkupohja:

Tee kakku mielellään tarjoilua edeltävänä päivänä, jotta kostutus ehtii imeytyä kunnolla. 

Lämmitä uuni 175C. Voitele ja korppujauhota 24cm kakkuvuoka. 

Sulata suklaa vesihauteessa ja erottele sillä aikaa munien keltuaiset ja valkuaiset. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja lisää keltuaiset ja vähän jäähtynyt suklaa joukoon, Siivilöi jauhot joukkuun ja sekoita tasaiseksi. 

Vaahdota valkuaiset ja lisää sokeri ja vaniljasokeri sekoituksen puolivälissä. Vatkaa kunnes vaahto on kovaa ja kiiltävää. Kääntele vaahto suklaaseokseen varovasti. Kaada taikina vuokaan. Paista kakkupohja uunin alatasossa noin 45 minuuttia. Kokeile tikulla kakun kypsyys. Irrota kakku vuoasta vähän jäähtyneenä. 

Tee appelsiinimousse:

Raasta hyvin pestystä appelsiinista kuori ja purista mehu. Erottele munien valkuaiset ja keltuaiset. Vatkaa valkuaiset ja ripaus suolaa kovaksi vaahdoksi, lisää sokeri joukkoon sekoituksen puolivälissä. Sulata suklaa vesihauteessa ja vatkaa sulan suklaan joukkoon voi nokareina. Lisää joukkoon appelsiinimehu ja kuoriraaste. Sekoita keltuaiset käsivispilällä ja lisää ne jäähtyneen, mutta vielä hieman lämpimän suklaan joukkoon napakasti vatkaten. Sekoita joukkoon myös valkuaisvaahto. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi ja mausta vaniljasokerilla. Sekoita vaahto suklaaseokseen. Anna jähmettyä hetki jääkaapissa.

Tee passionhedelmämousse: 

Pehmitä liivate kylmässä vedessä noin kymmenen minuuttia. Sekoita pienessä kattilassa passionmehu, keltuaiset, sokeri ja maito. Kuumenna varoen kokoajan sekoittaen, kunnes seos alkaa saota. Seoksen lämpötila saa olla noin 85C. Ota liivatelehti ja purista siitä vedet. Sekoita huolellisesti lämpimän passionhedelmämehu-seoksen joukkoon. Sekoita rouhittu suklaa lämpimään seokseen, kunnes se sulaa ja sekoittuu tasaisesti. Jäähdytä seos 20 asteiseksi. Vaahdota tällä aikaa kerma ja sekoita nuolijalla kahdessa osassa mousseen. Anna kohmettua jääkaapissa.

Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Kostuta kerrokset appelsiini ja/tai passionmehulla. Laita ensimmäisen kerroksen päälle appelsiinimoussea. Laita päälle toinen kerros ja kostuta. Levitä passionhedelmämousse ja laita päälle vielä viimeinen kakkupohja-kerros. Kostuta myös ylintä kerrosta hieman. Laita jääkaappiin mehustumaan mielellään yön yli.

Tee kuorrute: 

Yhdistä pienessä kulhossa kiehuva vesi ja kaakao. Sekoita kunnes seoksesta tulee tasaista. Sekoita toisessa kulhossa voi ja sokeri vatkaimella vaahdoksi (n.5 minuuttia, melko kovalla teholla), Lisää siihen viilennyt sula suklaa, sitten kaakao-vesi-seos. Sekoita kunnes kuorrute on sileää ja tasaista. Jos kuorrute on liian vetelää, laita hetkeksi jääkaappiin, mutta varo sillä se kohmettuu nopeasti, jonka jälkeen se on vaikea levittää.

Kuorruta kakku palettiveitsellä kauttaaltaan. Lisää haluamasi koristeet :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti